The Java RecipiesCappuccino Brownies
6 portioner

150 g smør
125 g mørk chokolade (70%)
3 æg
375 g sukker
1 tsk. vanilleessens
125 g mel
30 g kakao
2 spsk. kaffepulver
1 l vanilleis
1 tsk. reven chokolade

Forvarm ovnen til 180 grader. Smør en lav form på ca. 28x18 cm, og kom bagepapir i bunden (lad det hænge ud over to sider).
Kom smør og chokoade i en lille ovnfast skål. Sæt skålen over en gryde med dampende vand, taget fra varmen, og rør indtil det er smeltet og glat. Tag skålen fra gryden og lad det køle lidt af.
Pisk æg, sukker og vanille sammen i en stor skål. Pisk chokoladen i. Rør det sigtede mel, kakao og kaffepulver i. Rør ikke for meget. Hæld dejen i formen. Bag i 40 minutter. Lad kagen køle af i formen indtil den er lun.
Tag kagen ud af formen ved hjælp af papiret. Skær seks cirkler ud af den lune kage med en rund 8-centimeters udstiksform. Anret en kage på hver tallerken. Top med 3 små kugler is og drys med reven chokolade.


Cappuccino Mousse
6 portioner

250 g hvid smelet chokolade
125 g smør, rørt blødt
2 æg, letpiskede
6 blade husblas
3½ dl piskefløde
3 tsk. kaffepulver

Rør chokolade, smør og æg glat i en skål. Udblød husblasen 5 minutter i koldt vand, knug vandet af og kom den i en lille ovnfast skål. Bring en stor gryde med ca. 4 cm vand i kog, tag den fra varmen, og sæt forsigtigt skålen med husblas i gryden. Rør indtil husblasen er opløst, og lad den køle lidt af, før den røres i chokoladeblandingen. Bland godt, dæk til og lad det afkøle i ca. 30 minutter, eller indtil den begynder at blive fast.
Pisk fløden til let skum, og vend det forsigtigt i moussen. Kom en tredjedel af moussen i en lille skål og sæt den til side. Bland kaffepulveret med 3 tsk. varmt vand, lad det køle af og rør det i resten af moussen.
Fordel kaffemoussen i seks små glas eller dessertforme og glat overfladen. Fordel den hvide mousse over med ske eller sprøjtepose, dæk til og stil den i køleskabet i nogle timer, eller natten over, før den serveres. Kan evt. drysses med reven muskatnød.


Cappuccino Is-desserter
10 portioner

Chokoladekage
185 g smør
330 g sukker
2½ tsk. vanilleessens
3 æg
300 g mel
½ tsk. bagepulver
1½ tsk. natron
90 g kakao
2½ dl kærnemælk

1 spsk. kaffepulver
1 l vanilleis
2½ dl piskefløde
1 spsk. flormelis
125 g mørke chokoladeknapper (smeltede)
kakao

Smør ti muffinforme (2½ dl). Forvarm ovnen til 180 grader.
Pisk smør og sukker let cremet med elpisker. Tilsæt vanilleessens. Kom æggene i, et ad gangen, og pisk godt efter hvert.
Vend det sigtede mel, bagepulver, natron og kakao i æggeblandingen med en metalske, skiftevis med kærnemælken. Rør indtil det akkurat er blandet.
Fordel blandingen i muffinformene, og bag 25 minutter, eller indtil en strikkepind kommer ren op. Lad kagerne afkøle i formene i 5 minutter, før de vendes ud på en rist for at afkøle.
Opløs kaffepulveret i 2 spsk. kogende vand, lad det afkøle. Hak isen groft i en stor skål, og rør den glat med kaffen. Frys indtil den skal serveres.
Pisk fløde og flormelis til blødt skum med elpisker i en lille skål. Sæt det i køleskabet.
Tegn omridset af en lille ske ti gange på et stykke bagepapir, og vend papiret om. Kom den smeltede chokolade i en sprøjtepose af papir. Klip spidsen af posen, og sprøjt langs kanten af tegningerne. Fyld derfeter ud med chokolade. Lad chokoladen stivne.
Skær toppen af hver kage, men lad en kant på 1 cm være tilbage. Gem toppene. Udhul kagerne lidt med en ske, sådan at der er en skal på ca. 1 cm tilbage. (Kageresterne kan fryses og anvendes i en anden sammenhæng.)
Rør kaffeisen blød med en ske, og fordel den i kagerne, sådan at den når lidt op over kanten. Sæt kagelågene på, og pres dem lidt ned. Kom flødeskummet over kagerne, drys me kakao, og servér desserten med en chokoladeske i flødeskummet.


Chokoladetærte med Espresso-kræmmerhuse
8 portioner

20 g kaffepulver
1 l god vanilleis

Tærtebund
100 g pecannødder
100 g mørke chokoladekiks
1 spsk. kakao
3 tsk. brun farin
1 spsk. rom
30 g smør, smeltet
40 g mørk chokolade (70%), smeltet

Fyld
200 g mørk chokolade (70%)
30 g smør
1½ dl piskefløde
3 æggeblommer
2½ dl piskefløde, pisket til skum

For at forme isen til espressokræmmerhuse skal formene først gøres klar. Dæk 8 store metalkræmmerhusforme (kornetter) med bagepapir, hold det sammen med tape. Tag papirkræmmerhusene af, og sæt dem inden i formene. Sæt formene med spidsen nedad i et krus, så er de nemmere at fylde med isen.
Bland kaffepulver med 1 spsk. varmt vand, og vend det i isen i en skål. Rør indtil det er jævnt blandet, og kom det så i kræmmerhusene med en ske. Frys dem natten over.
Til tærtebunden smøres en lav, rund 23 cm tærteform med bølgekant. Bland alle ingredienser i foodprocessor med intervalknappen, indtil dejen er samlet. Pres den på plads i bunden og op ad siden i formen. Sæt den i køleskabet, indtil dejen er fast.
Til fyldet røres chokolade, smør og fløde sammen i en tykbundet gryde over svag varme, indtil det er smeltet og glat. Tag det fra varmen, pisk æggeblommerne i, og kom det i en skål. Lad det afkøle lidt. Vend flødeskummet i med en metalske. Rør fyldet ensartet, hæld det i tærteformen, og sæt formen i køleskabet, indtil fyldet er stivnet.
Servér et stykke chokoladetærte med et espressokræmmerhus.


Espresso Parfait
4-6 portioner

45 g malet kaffe
185 g sukker
4 æggeblommer
2½ dl fløde, letpisket

Kom kaffe, sukker og godt 1½ dl vand i en gryde, bring den i kog, tag den fra varmen, og lad den stå i 3 minutter. Si lagen gennem et kaffefilter eller en sigte med et klæde. Hæld blandingen tilbage i den rene gryde og hold den lun.
Kom æggeblommerne i en ovnfast skål og pisk de lyse og skummende. Pisk kaffesiruppen i lidt ad gangen. Sæt skålen over en gryde med småkogende vand, og rør blandinge, indtil den er tyk nok til at dække bagsiden af en ske. Lad ikke cremen koge - så skiller den. Tag den fra varmen og pisk med en elpisker, indtil cremens volumen er fordoblet, og den danner baner når den rystes af piskerisene. Lad cremen blive kold.
Pisk fløden til blødt skum, og vend det i æggeblandingen. Kom blandingen i en sandkageform foret med film, dæk overfladen med bagepapir, og frys isen mindst to timer. Kom parfaiten i køleskab i mindst 10 minutter før den vendes ud og skæres i skiver.
Kaffecreme
4 portioner

5 dl mælk
1 vanillestang
2 spsk. kaffepulver
125 g flormelis
3 æg
3 æggeblommer
Desuden:
1½ dl piskefløde
25 g chokolade (70%)

Bring mælk, vanillekorn, kaffepulver og sukker i kog i en gryde. Lad det afkøle.
Pisk de hele æg og æggeblommerne sammen. Pisk mælken i æggene. Vend de sammenpiskede æg og mælk i den afkølede masse.
Smør en randform med smør (eller mandelolie) og fordel massen heri. Dæk formen med alufolie og kog cremeranden i vandbad i ovnen ved 200 grader i ca. 20 minuter.
Afkøl desserten.
Vend randen ud på et fad og pynt den til sidst med flødeskum og reven chokolade.


Kaffe-granita
6 portioner

185 g sukker
1½ spsk. kakao
1½ l stærk espressokaffe

Kom sukker og kakao i en stor gryde, tilsæt gradvist 1½ dl vand, og rø det over svag varme, indtil sukkeret er opløst. Bring det i kog, skru ned for varmen, og lad det simre i 3 minutter.
Tag det fra varmen, og rør det friske kaffe i. Hæld blandingen i en lav metalform eller -bakke, og lad den blive helt kold. Frys indtil den er delvist frossen. Rør den igennem med en gaffel for at fordele iskrystallerne. Frys videre indtil den er fast.
Findél granitaen med en gaffel, og sæt den tilbage i fryseren i 1 time før den serveres. NB: Isen er meget hård når den er frosset, så den skal fryses i en lav form og røres igennem, når den er delvist frossen. Det er vanskeligt at røre den igennem, hvis den har været frosset i en dyb form.


Kaffelikør Cheesecake
6-8 portioner

150 g speculaas eller ingefærsmåkager, knust
80 g malede hasselnødder
100 g smør, smeltet
400 g flødeost, rørt blød
60 g sukker
3 æg
6 tsk. mel
1½ dl piskefløde
3/4 dl Kahlua, Tia Maria eller Bailey's Irish Cream

Pynt
375 g sukker
1 tsk. kaffepulver
100 g hele ristede hasselnødder
3½ dl piskefløde

Smør en 20 cm springform let og kom bagepapir i bunden. Bland kiks, hasselnødder og smør og pres halvdelen fast i bunden af formen. Pres resten af dejen på plads mod siden, brug evt. et glas til at trykke den på plads. Sæt formen i køleskab 10-15 minutter.
Forvarm ovnen til 180 grader. Pisk flødeost og sukker glat med elpisker. Tilsæt æggene et ad gangen og pis godt efter hvert. Bland mel og fløde og pisk det i fløde-osteblandingen. Rør likøren i. Hæld fyldet i formen og sæt den på en bageplade. Bag 40-50 minutter indtil kagen er næsten fast. Sæt den til side indtil den er helt fast, og sæt den så i køleskab i nogle timer.
Til pynten blandes sukker i en gryde med godt 1½ dl vand. Rør over svag varme indtil sukkeret er opløst. Det må ikke koge. Lad det simre 10-12 minutter, indtil det er gyldent. Tag lagen fra varmen og rør kaffen i. Dyb nødderne en ad gangen i karamellen (brug to skeer) og læg dem på letsmurt folie. Lad dem blive kolde. Pisk fløden til stift skum. Tag kagen ud af formen og fordel flødeskum, karamelliserede nødder og måske lidt karameltråde over.


Kaffetærte
10-12 portioner

Dej:
200 g sukker
3 tsk. vanillesukker
6 æg
6 æggeblommer
200 g mel
4 tsk. kaffepulver
100 g smør
Fyld:
5 dl piskefløde
75 g flormelis
Desuden:
12 chokoladetoppe

Pisk sukker, vanillesukker, æg og æggeblommer sammen i vandbad, til det er skummende og tykt. Tag skålen fra varmen og fortsæt med at piske cremen til den er kold. Bland mel og kaffepulver og vend det forsigtigt i cremen.
Smelt smørret, afkøl det lidt og hæld det i dejen. Fyld dejen i en smurt pringform og bag den på nederste rille i ovnen ved 220 grader i ca. 20 minutter.
Tag kagen ud af formen og lad den afkøle på en rist. Flæk den herefter i to eller tre bunde.
Pisk fløden stiv og tilsæt sukkeret lidt efter lidt (her kan eventuelt også tilsættes en spsk. kaffepulver).
Læg tærten sammen med flødeskum mellem lagene. Dæk sider og oerflade med flødeskum og pynt med chokoladetoppe.


Mokka-is
4-6 portioner

40 espresso-bønner
3/4 l piskefløde
250 g mørk chokolade (70%), hakket
185 g sukker
6 æggeblommer
2½ dl sødmælk

Beklæd en rektangulær form med film og sæt den i fryseren. Bland kaffebønner og fløde i en gryde. Rør over jævn varme indtil blandingen er ved at komme i kog. Tilsæt chokolade, tag gryden fra varmen, og lad den stå 1 minut, før der røres rundt.
Bland sukker og æggeblommer i en storskål, pisk indtil det tykner lidt, og pisk så mælken i. Tilsæt gradvist kaffeblandingen med bønnerne, og pisk indtil blandingen er glat. Si den og kassér bønnerne.
Kom blandingen tilbage i gryden, og rør over svag varme, indtil blandingen bliver tyk og kan dække bagsiden af en ske. Cremen må ikke koge. Tag gryden fra varmen og lad cremen afkøle.
Kom blandingen i formen og frys, indtil den er fast. Kom isen i en stor kold skål og pisk den tyk med elpisker. Kom den tilbage i formen, dæk med film, og frys isen igen, indtil den er fast. Gentag og pisk isen igennem endnu en gang, før den kommes i en beholder og fryses. Dæk overfladen med film eller bagepapir. Servér isen i kugler med sukkerfrostede rosenblade (se NB), eller opbevar den i fryseren i op til syv dage.
NB: For at sukkerfroste rosenblade piskes 1 æggehvide, og tørre, rene rosenblade dyppes i æggehviden (eller den pensles på) og drysses med sukker. Ryst overflødigt sukker af, og læg rosenbladene på bagepapir, så de kan tørre.
NBB: Opskriften kan også anvendes i en ismaskine.


Mokkais med banan
4 portioner

1 portion mokka-parfait (se denne opskrift)
2 bananer
saft af 1 citron
1½ dl piskefløde
bitter chokolade
8 valnødder

Skræl bananerne og skær dem i skiver. Dryp dem med citronsaft.
Pisk fløden stiv.
Læg bananskiver, valnødder og terninger af mokkais i 4 portionsglas. Pynt med flødeskumstoppe og høvlet chokolade.


Mokka-parfait
4 portioner

3 æggeblommer
100 g sukker
1 spsk. pulverkaffe
1 spsk. vand
2½ dl piskefløde
Vanillesukker
Desuden:
15 g bitter chokolade
1 spsk. mandelflager
chokolade-mokkabønner

Pisk æggeblommerne skummende med sukkeret.
Opløs kaffen i varmt vand og rør den i æggemassen. Pisk fløden stiv. Gem et par spiseskefulde til pynt. Bland resten i æggemassen.
Hæld parfaiten i 4 glas og frys dem i ca. 3 timer.
Ved serveringen pyntes desserten med flødeskum, reven chokolade, mandelflager og chokoladebønner.


Mokkavafler med espresso-sirup
8 vafler

Espresso-sirup
185 g sukker
1½ dl espressokaffe
½ dl piskefløde

250 g mel
2 spsk. kakao
2 tsk. bagepulver
½ tsk. salt
3 1/4 dl sødmælk
2 spsk. pulverkaffe
125 g sukker
3 æg, delte 60 g smør, smeltet
Til espresso-siruppen blandes sukker, espresso, fløde og 3 spsk. vand i en lille gryde. Bring det i kog, skru ned og lad det simre i 4-5 minutter. Lad det køle af.
Forvarm vaffeljernet. Sigt mel, kakao, bagepulver og salt ned i en stor skål. Tilsæt mælk, kaffepulver, sukker, æggeblommer og smør og pisk blandingen glat. Pisk æggehviderne stive i en ren, tør skål. Rør en spsk. af skummet i dejen for at gøre den lettere og vend derefter resten af hviderne i.
Pensl vaffeljernet med smeltet smør. Hæld ca. 1 1/4 dl dej (det kommer an på vaffeljernets størrelse) midt på jernet og spred den næsten ud til kanten. Bag vaflen 4-5 minutter, indtil den er sprød og gylden. Hold den lun, mens resten af vaflerne bages. Servér med espresso-sirup over og evt. med flødeskum og et drys kakao.


Varm Mokkasoufflé
4 portioner

3 spsk. sukker
40 g smør
2 spsk. mel
1 3/4 dl sødmælk
1½ spsk. kaffepulver
100 g mørk chokolade (70%), smeltet
4 æg, delte
flormelis

Forvarm ovnen til 180 grader. Kom et dobbelt lag bagepapir omkring en 1 1/4 l souffléform, så det danner en krave 3 cm over formens kant, og sæt det sammen med papirclips. Pensl med olie eller smeltet smør, drys 1 spsk. sukker i formen og vend den rundt, sådan at sukkeret fordeles over bund og sider. Ryst det overflødige sukker ud.
Smelt smørret i en gryde, tilsæt mel og rør over svag varme i 2 minutter, indtil det er let gyldent. Tilsæt gradvis mælk og rør blandingen glat. Rør videre over jævnvarme, indtil blandingen kommer i kog og bliver tyk. Lad den koge videre i et minut og tag den så fra varmen. Hæld den i en stor skål.
Opløs kaffepulveret i 1 spsk. varmt vand, kom det i mælken sammen med resten af sukkeret, den smeltede chokolade og æggeblommerne. Pisk det jævnt.
Pisk æggehviderne i en ren, tør skål, indtil de danner stive toppe, og vend lidt i chokoladeblandingen for at gøre den lettere. Vend forsigtigt resten af æggehviderne i, kom souffléblandingen i formen og bag den i 40 minutter, indtil den er godt hævet og akkurat fast. Fjern papirkraven, drys flormelis over og servér omgående.